Bilbarnstolar


Bilbarnstol

  • Babyskydd får aldrig användas på passagerarplats med aktiv krockkudde! Däremot utgör sidokollisionsskydd inte någon fara.
  • Föraren är ansvarig för barn under 15 år använder rätt skydd, sitter på ett korrekt och fastspänt sätt.
  • Alla bilbarnstolar ska vara E-märkta (ECE R44-4).
  • Barn under 135 cm ska ha speciellt skydd i form av babyskydd, bälteskudde eller bilbarnstol.
  • Barn under 140 cm får inte sitta i passagerarplats om krockkudden är aktiv.

Babyskydd

Babyskydd är en bilbarnstol för spädbarn. Det är lag på bilbarnstolsanvändning i Sverige och ett babyskydd ger ett bra skydd för ett spädbarn som åker bil. Det är också nödvändigt att ha ett babyskydd redan när man åker hem med sin nyfödda från BB, om man åker bil.

Babyskydd brukar klassas som 0-13 kg bilbarnstolar, och används alltid bakåtvänt på platser utan framförvarande aktiv airbag.

Babyn spänns fast i själva babyskyddet och babyskyddet sätts fast i bilen med säkerhetsbältet. Babyskydden är utformade så att man, till skillnad från bilbarnstolar för äldre barn, lyfter i och ur hela babyskyddet. Man kan bära sin baby kortare bit i babyskyddet.

Vissa biltillverkare är snåla med längden på säkerhetsbältet att det med knapp nöd går om babyskyddet.

Numera finns det förutom själva stolen även en bas som underlättar det praktiska när du sätter in eller tar ut ett barn ur bilen. Basen heter isofixbas eftersom det är en standardkoppling som biltillverkarna och bilstolstillverkarna kommit överens om, och standardkopplingen isofix finns i de flesta nyare bilar.

Detta brukar informeras väldigt dåligt! Tänk på säkerheten! "Störtbåge" som det egentligen heter ska alltså vara uppe under färd för att skydda optimalt vid en eventuell krock.

Bakåtvänd bilbarnstol

En bilbarnstol är en stol som är avsedd att öka skyddet för barn i bilen. Genom att använda speciella stolar för barn i bil på rätt sätt, ökar du säkerheten för barnen. Forskning har visat att bakåtvänd placering höjer säkerheten avsevärt för barn under fyra-fem år.

Olika kategorier av bilbarnstolar (ungefärliga användningsåldrar):

  • babyskydd används bakåtvänt (för de allra minsta barnen, 0-9 månader gamla)
  • bakåtvänd bilbarnstol (6 mån - minst 4 år)
  • framåtvänd bältesstol (tidigast 4 år)
  • bälteskudde (5 år)

bälteskudde/bältesstol

I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Ett framåtvänt bilbarnskydd är dock aktuellt först när barnet inte längre kan åka bakåtvänt och tidigast vid fyra års ålder. Skyddet behöver inte monteras, men kan i vissa fall fästas i bilens isofix.

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Inte förrän i puberteten blir barnets kropp utvecklad och kan hålla bältet på plats utan hjälp av kuddens "horn".

Bältesstolen eller kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Kontrollera att bältet sträcks korrekt - nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Integrerade skydd

I många nya bilar kan man få integrerade bälteskuddar inmonterade när man beställer ny bil från fabrik. Dessa ger ett mycket bra skydd för barnet.Källhänvisning

STR Service (2014). Körkortsboken. 25 upplagan. STR: Landskrona.

STR Service (2013). Du och jag i trafiken. 31 upplagan. STR: Landskrona.

Kristiansson, L. & Åhsblom, Å. (2009). Teoriboken. Upplaga 13. Liber: Stockholm