Här får du körkortet billigast

Här får du körkortet billigast
By Administratör posted Jul 22, 2013 09:43 pm
Att ta körkort kostar många gånger långt över 10 000 kronor.
Men du kan spara tusenlappar på att ta körkortet på en annan ort.
Här är körkortet billigast i Sverige.

Aftonbladet har med hjälp av statistik från körkortsjakten.se sammanställt var i Sverige de billigaste körkortspaketen finns. Billigast att ta körkort är det i Skåne län. Där kostar ett paket med teori, riskutbildningar och körlektioner i genomsnitt 11 975 kronor. Dyrast är det i Jönköpings län, där kostar körkortspaketet i genomsnitt 13 965 kronor.

Stora variationer
Men priset är inte allt. Det är stora variationer i vad de olika körkortspaketen innehåller. I exempelvis Stockholms län, som är ett av de billigare länen i listan, ingår ofta färre än 10 körlektioner, medan det i andra dyrare län ingår upp mot 20 körlektioner.

– Det viktiga är därför att inte bara stirra sig blind på priset, utan också undersöka vad som ingår i paketet, säger Mikael Höög, presstalesman på Motormännens Riksförbund.

– Många skolor erbjuder också rabatterade paket, men sen kostar de extra körlektionerna dyra pengar, så kolla även vad en körlektion kostar.

För att vara säker på att du får ett prisvärt paket bör det ingå litteratur, teori, cirka tio körlektioner och de två riskutbildningarna riskettan och risktvåan.

– I ett prisvärt paket ingår också en introduktionsutbildning där en anhörig som du övningskör privat med får följa med. Då får ni båda veta vad som gäller och det blir lättare att öva privat, säger Mikael Höög.

Svårare få körkortet privat

Enligt honom har det blivit svårare att köra upp helt privat i dag och det är svårt att komma billigare undan än 10 000 kronor för att ta ett körkort.

– Men priset beror som sagt helt på var, hur och när du kör upp. Tänk också att körkortet är en investering för framtiden. Det är exempelvis mycket lättare, framför allt för unga, att få ett jobb om du har ett körkort.

Fem knep för att få körkortet

– Titta runt bland flera körskolor och jämför vad paketen innehåller. Se till att litteratur, teori, minst tio körlektioner och de båda riskutbildningarna ingår i priset.
Försök att övningsköra med någon anhörig eller vän vid sidan av körskolan.
Se till att vara fokuserad och var beredd på att det tar tid att få körkortet.
Undersök vad en körlektion kostar. Många körskolor lockar med billiga paketpriser, och tar sedan höga priser för extra körlektioner.
Bor du i en storstad kan du fundera på att försöka köra upp i en mindre stad. Det är högre krav på bilförarna i exempelvis Stockholm och Göteborg, än vad det är i mindre orter.

Källa: Aftonbladet.se