Kör inte rattfull

Kör inte rattfull
By Johanna Haarala posted Dec 29, 2012 07:51 pm


Johanna Haarala var namnet. 18 år gammal tjej från Värmland som studerar till stylist i Örebro. Varför bloggar då jag här på GratisTeori tänker du?

”Tänk OM jag var där och kunde ta nycklarna, tänk OM de hade haft tillräckligt med cigaretter och snus, tänk OM jag kunde ha stått och pratat med henne just då, tänk om JAG kunde ha gjort skillnad.

När jag var nio år och levde mitt i sommarlov och lyckliga dagar, ser jag polisen komma upp för vägen som ledde till mitt hem. Polismannen stiger ur sin bil och i den sitter min moster helt förfallen och tom. ”Tony är död” var beskedet han hade att komma med. 
Min 26 år gamla storebror hade lämnat oss förevigt. Jag såg det som ett skämt, för människor dör ju bara av ålder eller sjukdomar. Sådana saker som vi inte kan påverka. Men min bror var inte gammal, min bror var inte sjuk. Han blev ihjälkörd av sin fulla kompis som valde att sätta sig bakom ratten. ”Men sånt händer ju bara andra” var det enda jag tänkte. Nu hade det hänt och vad som väntade var att somna till mammas förtvivlade anfall av skrik och gråt varje natt. Hon som hade förlorat ett barn. Därefter var det begravning, val av gravsten, sälja Tonys lägenhet och sopa undan bevis på en levande människa som väntade. ”Nu har jag gått genom det värsta i livet, så nu behöver jag inte gå genom detta mer.” Så gick tankarna efter att ha förlorat en anhörig.
Ack, vad jag bedrog mig.

Mellan ett och halv två på natten den 27e maj i år passerade ambulanser med sirener och blåljus förbi mig, jag kollade på klockan och misstänkte att en olycka hade inträffat. ”Hoppas att det inte är någon jag känner”. Hoppet räckte dock inte till. Min nära vän Sandra, som varit med i hela mitt liv hade blivit påkörd av en kille som varit på samma fest. Kraftigt berusad.
Även hennes liv gick till spillo, bara för att någon annan tog ett idiotiskt beslut. Min vän på 16 år som precis börjat sitt liv var död.


Jag har förlorat en bror och en vän inom loppet av nio år. Båda pga av att någon annan valt att sätta sig full bakom ratten. Jag vill inte mer och jag skulle inte ens önska min värsta fiende detta lidande. Jag vill få ett slut på skiten och jag BER er, hjälp mig och alla andra som måste leva med ”tänk OM” varje dag - resten av livet.”

Detta var ett tal jag skrev och framförde för att påverka människor när AlkoStickan presenterade sin affärsidé på RAMP i Karlstad.
Nu vet du varför jag bloggar här. För att påverka. För att få dig att förstå konsekvenserna som uppstår. För att en bil + en berusad människa tillsammans bildar ett mordvapen.